Brouwer Reirinck, een monumentale groepsaccommodatie en vergaderaccommodatie

Zwolle bij Groenlo: één van de mooiste plekken van de Achterhoek. Hier ligt de monumentale boerderij Het Reirinck. Vroeger voor velen beter bekend als “Brouwer Reirinck”.

Sinds 1662, een boerderij met een rijke historie dus. Als landbouwbedrijf, maar juist ook op het gebied van horeca. De naam Het Reirinck verwijst naar een van de eerste bewoners van de boerderij: bierbrouwer Jan Hendrik Reirinck, geboren op 6 augustus 1765. Hij startte met het brouwen van bier onder de naam “De Gouden Knoop”. Rekeningen uit deze jaren bevestigen deze bijzondere naam. Naast buren en boeren, bestond de klantenkring van Reirinck uit uiteenlopende gezelschappen. Caféhouders, notabelen, maar ook de geestelijken uit de directe omgeving, genoten van dit speciale biertje.

Eigen waterput
Bier van de Gouden Knoop bestond uit in ieder geval 3 belangrijke, vaste bestanddelen. We zetten ze even op een rijtje….  Gerst voor het bier werd veelal geleverd door boeren, hiervoor ontvingen ze dan bijvoorbeeld bier terug. Een pure vorm van ruilhandel. Dit gerst werd opgeslagen op de zolder van de boerderij. De takelinstallatie die hiervoor gebruikt werd, is vandaag de dag nog steeds aanwezig. Ook het andere ingrediënt voor het bier, de hop, kwam uit eigen tuin.  Ook daarvan zijn in het nabijgelegen bos nog resten te vinden in de vorm van de hopplant met zijn typerende geur. De belangrijkste smaakmaker was water. Hiervoor had en heeft Het Reirinck een eigen waterput. Deze bodemloze put bleek in droge tijden een echte bron voor noabers en overige plaatsgenoten. De waterpomp die hierbij hoorde is later weer opgetrokken en pronkt nog steeds voor de boerderij.

Groepsaccommodatie
Naast de bierbrouwerij, was Reirinck als plaatselijk café een indrukwekkende trekpleister. Voor velen een plek om even bij te tanken, de dagelijkse zaken door te nemen en de weervoorspellingen te analyseren. Of om ieder jaar meimarkt en kermis te vieren. Heel wat huwelijken zijn hier ontstaan. Vandaag de dag kan ook weer getrouwd worden op Het Reirinck, officiële trouwlocatie van de gemeente Oost-Gelre. Het Reirinck is nu een horecaonderneming, met oog voor gastvrijheid in zijn puurste vorm. Vele families, bedrijven, vrienden, bruidsparen en andere gezelschappen vinden hun weg naar Het Reirinick als groepsaccommodatie. Ook nu weer kiezen zij voor deze plek vanwege het authentieke, typisch Achterhoekse karakter. Waar ieder voor zich de tijd neemt om bij te praten, van een biertje te genieten of te mijmeren over hoe het vroeger was.